gretchen rubin: onnellisuusprojekti

Onnellisuusprojekti-rgb-200x301minä en ikinä lue mitään elämäntaito-oppaita enkä ole niistä edes kiinnostunut. mutta näin jossain arvostelun tai vinkkauksen gretchen rubinin onnellisuusprojektista ja kyseinen kirja rupesi kiinnostamaan. gretchenin elämässä kaikki on hyvin mutta hän haluaisi olla onnellisempi. hän tutkii onnellisuutta kaikilta näkökulmilta ja päättää aloittaa vuoden pituisen onnellisuusprojektin ja asettaa itselleen tavoitteita ja päättää yksinkertaisesti tehdä asiat toisin. en voi verrata tätä muihin elämäntaito-oppaisiin koska en ole niitä tosiaan lukenut, mutta gretchenin lähestymistyyli on hyvin käytännöllinen ja järkevä. hänellä on kaksitoista käskyä jotka auttavat häntä projektissaan, ensimmäinen niistä on ”ole gretchen”. tammikuun päätöksiksi hän kirjasi muun muassa menevänsä aikaisemmin nukkumaan, liikkuvansa paremmin ja järjestämällä kotinsa ja heittämällä turhan tavaran pois. helmikuussa vuorossa oli rakkaus: hän päättää lakata nalkuttamasta, olla kaatamatta turhia murheita toisten niskaan ja jakelemaan rakkaudenosoituksia. ja niin edelleen. hyvin käytännöllistä.

kirja on kirjoitettu hyvin rennosti omiin kokemuksiin pohjaten. monet gretchenin havainnoista olisi voinut tajuta ihan vain maalaisjärjellä, mutta niitä ei ole tullut vain ajatelleeksi tai ei vain halua tajuta, niin kuin esimerkiksi: ”jos et löydä jotain, siivoa” tai ”voi valita, mitä teet, mutta et, mitä haluat tehdä”.

yksi gretchenin mielenkiinnon kohteista on pyhä  thérèse, ranskalainen karmeliittasisar, joka kuoli nuorena tuberkuloosiin. hän ei tehnyt suuria tekoja ja hänestä tuli kuuluisa vasta kuolemansa jälkeen. thérèsen elämä oli hyvin tavallista ja hyvin hyveellistä ja hän vaikutti kaikista olevan aina hyvin onnellinen, vaikka oikeasti hän vain halusi tehdä muut onnellisiksi, vaikka hän itse ei olisi ollutkaan. thérèsen tarina ja gretchenin neuvo käyttäytyä niin kuin haluaisi tuntea ovat vähän ristiriidassa omien ajatusteni kanssa. minusta pitää käyttäytyä siten miltä tuntuu, eikä yrittää piilottaa vitutustaan tai suruaan. niissä muhiminen on sitten tietysti eri asia.

ehkä oma elämänasenteeni muuttui kirjaa lukiessa ihan vaivihkaa. asiat voi sanoa ystävällisesti, ja kaikkea ei tarvitse aina edes sanoa. jotkut asiat taas pitää sanoa ääneen vaikka kirpaisisikin. ja pitää aina muistaa huomauttaa hyvistä jutuista. ja asioita voi tehdä itse eikä odottaa että joku toinen ne tekee. pieniä, yksinkertaisia juttuja, joita ei ole vain tullut otettua tavaksi. toisten hyvä olo kun tarttuu itseenkin. ja oma hyvä olo muihin.

kyllä tämä kirja kannattaa lukea, vaikka huvikseen niin kuin minä tein, vaikka epäilyttäisikin moinen huuhaa. saatat yllättyä.

Yksi ajatus artikkelista “gretchen rubin: onnellisuusprojekti

  1. Paluuviite: Tee siitä tapa | Marian ilmestys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s